Zuinig zijn op je appeltjes komend najaar...  


Het staat weliswaar in De Telegraaf, maar het is beslist waar, want het Brabants Dagblad bevestigt het: onze appeloogst is naar de knoppen. Eh, de knoppen zijn bevroren... Ons weer heeft vaak nukken. Nukken die in een ander klimaat alleen maar nukkiger worden. Of bijna strenge vorst in april daar bij hoort, ik weet het niet. Maar dat de april-vorst strenger was dan de beregeningsapparaten van de fruittelers konden handlen, dat lijkt dit jaar wel zeker. Er zijn al voorgenomen zelfplukdagen o.m. in de Philips-fruittuin gecancelled!.

Misschien dat hoogstamfruittelers, wij hobbyisten, daar minder last van hebben. Op groter hoogte vriest het veel minder dan laag bij de grond. Vandaar dat er al fruittelers zijn die niet met water, maar met turbo-luchtblazers de vorst te lijf gaan. Door lucht van zeg 6 meter hoogte te mixen met die van aan de grond, blijven zij schade vòòr. Althans, dat hopen ze; we moeten nog lezen of zij effectiever optraden tegen de kou dan de beregen-fruittelers.

Dus, vrienden en vriendinnen van het hoogstamfruit: de één zijn pech kan voor ons leuk zijn. Wordt ons puur-natuur appelsap van hoogstamfruit wellicht iets waar men om gaat springen....

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland