Een kist vol Sterappels  


De meest bekende, meest aansprekende van de historische fruitrassen: de Sterappel. Ze zijn al aardig op kleur, maar kunnen helemaal rood "gemaakt" worden door ze op stro na te laten rijpen. Met een beetje geluk heb je dan je eigen Kerst-Sterappels.

Het beetje geluk dat je nodig hebt zit in de houdbaarheid. Er zijn de laatste decennia Sterappels op de markt gebracht, die niet de ouderwetse Sterappels zijn. Wat de ware Sterappel is, is onduidelijk. Maar veel tegenwoordig als Sterappel verkochte appels zijn eerder rijp en kleiner en minder rooddooraderd dan die van vroeger. En niet tot kerst houdbaar.

Het is zinvol de Sterappels, en vooral de subvariëteiten ervan, eens goed in kaart te brengen. Zelfs de Sterappel kent meer variatie dan je denkt.........

Foto: Bas van Andel

De Sterappels worden al mooi rood!

Deze foto's behoeven verder geen commentaar. Deze oude Sterappelboom levert vruchten die perfect rood zijn. De heden ten dage aangeboden Sterappels zijn vaak kleiner van formaat, minder rood en minder houdbaar.

Hier ligt een uitdaging om de diversiteit binnen het Sterappel-assortiment es goed te bekijken, en voort te gaan met grote, mooi rode versies van de Sterappel.

Foto's: Bas van AndelAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland