Peertjes met dít jaar rode koontjes,
een rode Boerengroen?
 


Ik kom al jaren langs een bepaald straatje, maar nog nooit waren ze me opgevallen: uiterst rode ronde peertjes. De aanwonende oude mevrouw en ik raakten in gesprek.

-“ Mevrouw, weet u hoe deze mooie peertjes heten?”

- “Nee, ik woon hier al 23 jaar, maar ik weet het niet. Maar normaal zijn ze niet rood. Dat is alleen dit jaar”

- “Ik kom nog wel es terug met een paar mensen om deze peren een naam te geven, het regent me nu te hard”

- “Da’s goed”

Nou zal ik de naam van de peertjes nog maar even laten voor wat ie is, maar wat me wel intrigeerde was de mededeling dat ze alleen dít jaar rood waren.

Nou is de verklaring evident: april en mei waren heet en overvloedig zonnig zoals nog nooit in onze weerkunde was geregistreerd.

Ik plukte een paar peertjes aan de buitenkant en vond ook een paar peertjes midden in de boom. En jawel, welk een mirakuleus verschil: hardgroen de peertjes uit het midden, knalrood de peertjes aan de buitenkant, althans aan hun zonzijde.

Het ras? Intrigerend. Het zal de Bergamotte-familie zijn. Ze lijken een beetje op de Knolpeertjes, een regionaal rasje uit het rivierenland. Ook die Knolpeertjes zijn dit jaar roder dan normaal. Kennelijk is het een Bergamotte-eigenschap dat ze in hete zonnige voorjaren rood kleuren.

Voorlopig gok ik dat dit de Boerengroen is. Volgens De Greeff is de schil: “ Dof, ruw, groen, met talrijke kleine, lichte stippen, hoogst zelden aan den zonkant iets gekleurd, tegen het rijpen geelachtig”.

Alweer iets nieuws ontdekt in de wondere fruitwereld……………….

Foto's: Bas van Andel

Boerengroen zo rood als een kroot

Jullie hadden nog tegoed een paar foto's van de Boerengroen-boom. Het weer was geschikt, dus...geen woorden, maar verbazing!

Foto's: Bas van AndelAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland