Recyclen van afgekeurde fruitboomstammen...

Soms gaat er wel es iets mis bij een boomkweker. Dan is een nieuwe, uit ent-op-zaailing opgekweekte hoogstam toch te krom, te beschadigd of anderszins niet naar de zin van de boomkweker.

Doorgaans betekent dat einde oefening voor de boom. Maar soms niet als jullie redacteur in de buurt is. Hij regelde een aantal afgekeurde stammen, zaagde ze op 20 cm boven de grond af, en liet er nieuwe oude rasjes op enten. En dat lukt dan nog ook!

Nog mooier, daar waar de oorspronkelijke stam boven de oorspronkelijke entplek uitschiet, heb je de keus uit de oorspronkelijke veredeling of de nu aangebrachte variëteit.

Deze vorm van recycling van afgekeurde stammen is niet standaard in de fruitboomkwekerij. Het lijkt een beetje op een wijze van struikvorming rond de Tweede Wereldoorlog. Op deze website hebben wel eens foto's gestaan van Eethense Wijnappels in struikvorm. De gesteltakken daarvan beginnen ook vlak boven de grond. Daaraan is het idee van recyclen van afgekeurde stammen ontleend. Weliswaar zullen die Eethense Wijnappels vast niet op gerecyclede boomstammen geënt zijn.Maar ik zie wel mogelijkheden voor een zelfde vormgroei als bij die verbeterde Witte Wijnappels van 65 jaar geleden.

Zowel de oorspronkelijke -veredelde- stam als de nieuwe enten vertonen tekenen van leven

Foto: Bas van Andel