Pass Colmar

Een ras waar ik tot op heden nog nooit van gehoord heb. Tevens een ras waarvan de google-zoekmachine nog nooit gehoord heeft.

En toch vond ik het. Dank zij een "echte" pomoloog ken ik nu de naam.

En lekker dat de peer is.... Vandaag voor het eerst at ik een Pass Colmar. Volsappig, aangenaam aroma. De eigenaar was er ook dol op.

Hier volgen foto's van de peer. Deze peer verscheen kortelings eerder in deze rubriek onder de titel "Foppenpeer of gefopt"

Welaan, ik ben dus gefopt! Maar ja, als t op Internet niet te vinden is.... Deze peer is volgens mijn wijze pomoloog die nog wčl de boeken leest wčl o.a. beschreven in Herbert Petzold (1986), in het boekje Peresoorten (oorspronkelijk Duitse uitgave), Deze is in de Nederlandse oplage nog te koop (te bestellen) in de boekhandel.

Het ras stond in de jaren 30 ook nog een tijdje op de rassenlijst. Met bijgaande foto's halen wee de Pass Colmar in Nederland ( en daarbuiten!) uit de vergetelheid. Meneer Google, signaleert u dit ras even?

Foto's: Bas van Andel

Naschrift bij Pass Colmar

Gelukkig heb ik attente lezers. Wim van Velzen wees mij op een website, waar wel een afbeelding te vinden is.

Ben ik dom? Nou, een beetje. Als je het ras nčt iets anders spelt, (wsch. niet op zijn Duits, maar op zijn Frans) kom je wel de Pass(e) Colmar tegen. Tja, als je Frans ras terugvindt via een Duits pomologenboekje van een Hollandse pomoloog, dan kan dit gebeuren.

Als ik het vlot bekijk, zijn er ook nog subvariëteiten.

Wim, bedankt voor je alertheid!.