Derde Paasdag tussen 7 en 8....

Op fruitfotopad in de sneeuw in de oude laagstamboomgaard`

Tweede paasdag 2008 betoverde grote delen van Nederland met een sneeuwtapijt, derde paasdag deed dat dunnetjes, liever met een nog iets dikker tapijtje over.

Alle reden om vandaag af te maken wat gisteren begon. Dus, op pad naar een oude laagstamboomgaard, die al vaker borg stond voor mooie plaatjes in deze rubriek.

Overzicht

Uiteraard, om een beeld te geven, een plaatje van niet eens het oudste gedeelte van de "parkboomgaard".

De laagstamboomgaard

Er vielen aardige foto's van de parkboomgaard te maken, maar door de sneeuw viel het oog en dus ook de lens op een aantal details.

Opvallende zaken in de oude laagstamboomgaard

Het begon al meteen op de parkeerplek, tevens in gebruik als hangplek. Een boomholte in gebruik als asbak. Tja, oude bomen hebben vaak nog een tweede functie die met vuur te maken heeft, maar een functie in relatie tot roken... dat is nieuw...

Boomholte als asbak

Niet alleen sneeuw is wit...

Het zou je ontgaan in de witte wereld, maar er was nog meer wit in de oude boomgaard. Zoals deze schimmel, elfenbank of hoe natuurkenners deze witte parasitaire levensvorm ook noemen.

Ook wit, deze elgenbank-achtige

Nieuw leven in oude laagstammen en doorkijkjes

Oude laagstammen krijgen, door het snoeien op geringe hoogte, vaak gaten vlak boven de grond. Daar begint dan nieuw leven. Zoals brandnetels en fluitekruid.

Brandnetels en fluitekruid in gaten van oude laagstamboom

Soms zijn het "gewoon" doorkijkjes onderin de stam. zoals hier. Extra mooi in de sneeuw!

Boom met doorkijkje

Laagstam met zichzelf in de knoop

Soms kijk je je ogen uit. Zoals hier, waar een laagstamtak met zichzelf in de knoop zit. Alweer een puzzel, dit keer zonder oplossing. Opdracht: "ontwar de knoop".

Tak met zichzelf in de knoop?

Zwart-wit op oud hout

Net zagen we al witte parasieten, nu komen een paar plaatjes van zwarte zwammen. Met witte sneeuwhoed. Sneeuw, zwammen ern oud hout. Een machtig interessante, contrastrijke combinatie, voor wie er oog voor heeft.

Zwart-wit op oud hout

Slot

Het valt een beetje buiten de toon, maar het is zo mooi, dat ik het toch maar laat zien. Een ribes in bloei, met sneeuw erop. De ribes is ergens familie van onze aalbes, dus vooruit, dit mooie plaatjeje hoort toch een beetje hier thuis.

Bloeiende ribes in de sneeuw

Foto's: Bas van Andel