Dubbele (Zure) Paradijzen,
variant "medezoort", uit Knoop?!
 


Soms word je ergens uitgenodigd vanwege een bijzonder appelras, zie je iets waarvoor je niet komt, dat minstens even bijzonder is.

"Keiharde kanonskogels", zei de eigenaar. Daarmee overdreef hij amper. Ze zijn bepaaldelijk geen pakje roomboter, deze moesappels. En rijp zijn ze ook nog niet. De oude boom was afgeleefd, dik, had nog een enkele tak.

Je voorgevoel zegt: dit is iets ouds. En je gaat Knoop er op naslaan. Je houdt stil bij de Dubbele Paradijzen. De overeenkomst is treffend.

Zowel (aan één zijde) egaal rode, als roodgestreepte appels aan één boom. Langwerpig, wat kantig, bruinrood, aan één kant groenachtig soms, vast vlees. Is misschien het rood de ossenbloedachtig rood? Wel, het bruin is inmiddels ook te zien.

Ik ben er vrij zeker van dat dit de Dubbele Paradijs van Knoop is, de subvariëteit die hij de "medezoort" noemt en dus veel minder rood is dan de "hoofdzoort". Als ik met wijzer mensen of met een mens met betere wijsheid tot een andere conclusie kom, dan horen jullie het.

Foto's: Bas van Andel

Aanvulling: om het spannend te laten blijven...

Helaas, het is nog niet gelukt om in Eijsden een definitief antwoord te krijgen of het nou niet of wel een Eijsdener Klumpke betreft. De appels waren door "voortgaande rijping" niet meer geschikt om te proeven.

Uit Eijsden bericht men voorts dat de kleur klopt met het Eijsdens Klumpke, maar dat het ene klumpke op slechts één van de vier appels voor verwarring zorgt.

Welaan, volgend jaar maar beter, met vers fruit. Van sommige dingen duurt het een jaar of wat voor het echt duidelijk is.

We houden het dus nog een jaar spannend..............

Aanvulling: om het spannend te houden

In Frederiksoord fotografeerde ik Dubbele Zure Paradijzen. Dat ze roder zijn dan de door mij gevonden appels ( zie foto's in voorgaande sub-item) hoeft geen argument contra de benoeming Dubbele Paradijs te zijn. Knoop. Er bestaat immers een tweeede variëteit, volgens Knoop, die minder effen rood is.

De Dubbele Zure Paradijs uit Frederiksoord

Ervaren pomologen vragen zich af of de gevonden appel wel een Paradijsappel is. Zij opperen dat het Klumpkes zijn, gelet ook op het klumpke aan één van de 4 appels. Maar volgens de boeken zijn in ieder geval de Eijsdener Klumpkes middelgrote appels, terwijl mijn vermeende Dubbele Paradijzen toch een formaatje king size hebben. Gronsvelder Klumpkes zouden, volgens mensen die er verstand van hebben, mooi rood zijn. Deze door mij gevonden appels zouden dus geen Gronsvelder Klumpkes zijn.

Hoe dan ook, twee van de door mij gevonden appels zijn onderweg naar Zuid-Limburg. Ik ken daar via via mensen die Eijsdener Klumpkes (bomen) weten te staan!

Ik ben nooit te beroerd om toe te geven dat ik fout zit. Ik ben ook maar een mens. Maar ik zit ook weer zo in elkaar dat ik het soms ook goed uitgevogeld wil hebben. Gelukkig heb ik een netwerk waarin ik uiteindelijk mensen tegen kom die voor mijn hobby met plezier in Eijsden op pad gaan! Mensen uit Eijsden, alvast bedankt!

Foto: Bas van Andel


Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland