Fruitfoto's uit MoldaviŽ  


Toon was voor vrijwilligers-ontwikkelingssamenwerking in MoldaviŽ. En uiteraard maakte hij met zijn gezelschap wat foto's voor mij. Zie hier enige foto's van het voorjaar in het straatarme MoldaviŽ, tussen RoemeniŽ en Rusland in.

Bij elk huis staan kersenbomen in MoldaviŽ. Onderaan is de stam ewitgekalkt, denkelijk tegen vretende beesten

Bij elke woning fruitbomen. Schilderachtig, en vooral armoedig!

Nog meer fruitbomen met witgekalkte laagste stuk stam

Walnotenbomen langs de weg. Heel gebruikelijk in dit land. Als de mensen geen vlees kunnen betalen, zullen ze het bij het eten wel moeten doen met noten....

Leifruit is er ook al in MoldaviŽ . De open lucht was immers van niemand, bij de vroegere communisten....dus daar kon je je eigen fruit nog telen.

Deze foto is typerend voor MoldaviŽ: met de ezel transporteren.

Met paard en wagen transporteren, ook typisch MoldaviŽ. We laten de foto zien vanwege de zijkanten van de weg: zie de vele fruitbomen! In elke tuin een fruitboom of wat! Onze straatmeubilering is in dat kader een vorm van luxe!

Weerom een dorpsbeeld: nu meer richting buitengebied, met jawel, walnoten.

Nog een keer: paard en wagen Ťn walnoten. Functioneel, ook in ons land, tot bijna een eeuw geleden. Hoe zal hier de toekomst van de fruitbomen zijn, als hier uiteindelijk de welvaart doordringt? Wellicht dat ze juist in dat opzicht in MoldaviŽ iets van onze stommiteit kunnen leren!

Je vraagt je af: armoedig is het er zeker, maar hoeveel ongelukkiger zouden ze zijn daar dan wij met onze materiŽle ratrace. Als je de beelden van MoldaviŽ ziet, verlang je naar enerzijds de eenvoud van het leven, maar vooral wens je een eerlijker deel van de welvaart voor MoldaviŽ.

Toon, goed vrijwilligerswerk gedaan daar!Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland