Driekwart(?)noten made in Made

Soms kom je in Nederland nog verrassende walnotenvariëteiten tegen. Zoals deze Madese walnoten. Afkomstig uit het Brabantse Made, en sterk gelijkend op de eerder op deze site besproken Driekwartnoten. Waarschijnlijk zijn de Madese noten die hier afgebeeld zijn zaailingen van dezelfde familie als de Driekwartnoten.

De Madese kunnen rechtop staan, de eerder getoonde driekwartnoten kunnen dat niet. Dat is een verschil. Maar wat nou de echte originele Driekwartnoot is, Joost mag het weten. In de loop van vele decennia, wellicht eeuwen, zijn zaailingen bewaard die goede noten gaven. Op diverse plekken kom je daarom nog op Driekwartnoten gelijkende noten tegen. Vroeger werden ze commercieel verhandeld. Ze zijn helaas vervangen door vooral Californische import-noten. Jammer, want er zijn mensen die zweren bij Hollandse noten.

En gelukkig komen deze Hollandse variëteiten, zoals de Driekwartnoten, vooral dank zij de inzet van Agrarische NatuurVerenigingen en echte liefhebbers, weer terug in de notenbomenwereld.

Foto: Bas van Andel