Insectenhotels in de boomgaard:
goed voorbeeld...
 


Onze lezer Jean-Pierre Geuskens wandelt graag. Tijden zijn wandelingen komt hij regelmatig langs een hoogstamboomgaard. Dezer dagen viel hem op dat er een aantal bomen langs de stam waren voorzien van 1 grote en 1 kleine houtblok.

Wat was daar de bedoeling van?

Gelukkig kon Jean-Pierre enkele foto's sturen. Toen was het vlot duidelijk. In de hoogstamfruitboomgaard waren stukken boomstam met geboorde gaten vastgemaakt. Insectenhotels. Voor bijvoorbeeld solitaire (wilde) bijen. Nou hebben de fruitbomen alleen in het bloesemseizoen wat te bieden aan de bijen, en hooguit wat als de vruchten rijp zijn. Maar onder de bomen is een mooi grasland met, als er niet kwistig gespoten wordt, allerlei bloemen en kruiden.

Puzzeltje opgelost. En... goed voorbeeld kan goed doen volgen. Overigens, ook gewoon een oude boom met wat spleten en gaten biedt onderdak aan insecten. Een goed hotel hoeft niet duur te zijn of uit de tuinwinkel te komen. Eenvoudig is goed genoeg! Als het maar niet nat wordt in de holletjes waar de insecten zitten. Van vocht krijgen ze makkelijk last van schimmels.

Sukses met het navolgen van de boomgaardenier van Jean-PierreAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland