Gronsvelder Klumpke

Vorige maand kwamen we, dank zij de (waarschijnlijk onjuiste) veronderstelling dat een gevonden oud appelras het Eijsdener Klumpke zou zijn, in Zuid-Limburg terecht. In Eijsden, nog wel.

De goede mensen in Eijsden konden me zo een twee drie niet aan hun Klumpke helpen, maar ....betrokken, gastvrij en behulpzaam als ze zijn, stuurden ze me afgelopen week een Gronsvelder Klumpke.

Het appeltje was natuurlijk na twee maanden in een garage niet helemaal meer moeders mooiste. Maar wat wil je, zo tegen eind december.

Met veel plezier laten we dus hier een Gronsvelder Klumpke zien. En Limburgers zijn nog eerlijk ook. Eerlijk vertelden ze dat het Eijsdener Klumpke minder mooi gemarmerd is. Het Eijsdener Klumpke is groener met een beeetje rode streepjes.

Maar, zo trots zijn ze dan ook weer wel, het Gronsvelder Klumpke is een mutant van het Eijsdener Klumpke. En, relativerend als ze zijn, ze wisten te melden dat als een boom van het Gronsvelder Klumpke de 50 jaar gepasseerd is, dat dan het gen dat voor de rode kleur zorgt inactief wordt.

Tja, mensen worden allemaal gelijk als ze in de grafkist liggen. Eijdener en Gronsvelder Klumpke verliezen hun verschil in schoonheid al na 50 jaar. Toch gerechtigheid in de buurt van Eijsden en Gronsveld....nog eerder dan doorgaans bij mensen het geval is.

Foto's: Bas van Andel