Oude boom van Drielse Groenen

Drielse Groenen. Een zeldzaam stoofperenras, al vroeg in de herfst te stoven, dat waarschijnlijk door zijn betrekkelijk korte houdbaarheid heel veel, of (erg genoeg beter:) bijna alle terrein verloren heeft. Saint Rémy, Gieser Wildeman, die zijn langer te bewaren. En ze worden makkelijker rood dan de Drielse Groenen.

Niettemin, de Drielse Groenen hebben ook duidelijke voordelen. Ze zijn groeilustig, vormen een mooi uitgebreid netwerk van takken. Hun bloesem is prachtig. En de peren zijn bij mijn weten ziektevrij! En last but not least, de peren zijn prima te pruimen! Aan een aantal toevallige bezoekers heb ik ooit een maal Drielse Groenen meegegeven. Ze waren er welgemeend prima over te spreken.

Hoe dan ook, de Drielse Groenen, als je ze te pakken kunt krijgen, het zijn prima peren, juist ook om het stoofperenperenseizoen mee te beginnen!

Op de foto een oude Drielse Groene, aangetroffen in de Bommelerwaard, het oorsprongsgebied (met de plaatsen Veld- en Kerkdriel) van de Drielse Groene. In het westelijk rivierengebied zijn afgelopen jaar enige tientallen nieuwe Drielse Groenen aangeplant door een Agrarische NatuurVereniging. De peer lijkt daarmee het stukje herwaardering te krijgen dat haar toekomt!

In de rubriek "wetenswaardigheden" op deze site staat een reportage over een andere Drielse Groene en de vruchten daarvan.

Foto: Bas van Andel