Reportage Biofach in Neurenberg

Vooraf

Uw redacteur was op de Biofach in Neurenberg . De Biofach is een beurs voor professionals die zich met de biologische teelt, handel en wandel bezig houden. Voordat het bestuur van de POM denkt dat zij een gepeperde onkostenrekening krijgt: nee, ik was er om andere redenen toch al, dus de leden hoeven niet ongerust te bellen naar de penningmeester van de POM. En degene voor wie ik op de Biofach was hoeft ook niet bevreesd te zijn. Uw redacteur fotografeerde en schreef dit artikel in zijn “vrije” tijd.

Inleiding.

De biologische landbouw is een wereldwijd fenomeen. Wie in Nederland nog denkt dat het een geitenwollensokken-gebeuren is, heeft het mis. Op de Biofach zag ik één paar geitenwollen sokken en twee kerels met staarten. Ik zag zelfs veel pakken.

De vraag rijst, waarin zij zich nog onderscheiden van de reguliere voedselsector. Het antwoord dat ik wel hoorde was, dat in de biologische sector betrokkenheid bij product, producent, natuur en milieu centraal staat. Maatschappelijke betrokkenheid en biologische landbouw zijn verweven. En uiteraard, het oorspronkelijke verschil met de reguliere teelt, dat blijft. Biologische producten worden op milieuverantwoorde wijze geteeld. Certificeringinstanties als SKAL zien er wereldwijd op toe dat biologische producten ook volgens milieuvriendelijke methodes, met alleen voor de biologische teelt toegelaten methodes, geteeld worden. De biologische teelt is in Nederland veel minder ontwikkeld als in de rest van omringend Europa. Maar we zijn een inhaalslag aan het maken. Biologisch eten valt te koppelen aan smaakbeleving. En smaak, daarvoor ontstaat ook in ons land steeds meer belangstelling. Steeds meer supers nemen steedds meer biologische producten op in het assortiment. Net als in omringend Europa zullen ook in ons land biologische producten daarom denkelijk meer opgang maken.

Wie met een pomologische blik kijkt, ziet dat biologische producten even goede kwaliteit (kunnen) hebben als met traditionele middelen geteelde vruchten.

Foto’s

In deze rubriek wacht u natuurlijk op foto’s. In een fotoreportage ziet u een aantal “fruitrelevante” foto’s. Het is nu natuurlijk niet het fruitseizoen, niettemin volgen hier enkele mooie plaatjes.

Red Delicious

Red Delicious

Wij kennen de Golden Delicious. Onze Amerikaanse vrienden hebben de Red Delicious, ook in biologische uitvoering. Mooi toch?

Pruimennieuwigheden

Op de Biofach ook nieuwe biologische producten onze vruchten. Zoals pruimensap en pruimensnacks. Gezond gezond, zogezegd. Echt buitenlands, in Nederland heb ik deze twee producten nog niet gezien.

Biologische appeltjes om in te bijten

Deze biologische appeltjes, ras en land van herkomst zijn niet relevant, laten zien dat biologische appeltjes net zo prachtig zijn als ander fruit. En ook als je er chemische detectietests op loslaat, zul je zien dat ze qua residuen schoon zijn.

Biologische producten in de schijnwerpers

De tijd dat biologische producten niet in de schijnwerpers gezet konden worden, ligt al weer lang achter ons. Gewoon, mooi gezond fruit dat echt gerust en vol trots gepresenteerd en gezien mag worden. Voor de foto's stond dit fruit eigenlijk zelfs tè zeer in de schijnwerpers!

Nog meer appelschoonheid

Je kunt er geen genoeg van krijgen, deze appelpracht. Ras en land van herkomst doen er weer niet toe, de schoonheid in alle opzichten staat vandaag centraal.

Ook walnoten

Walnoten zijn bij uitstek geschikt om zonder chemie geteeld te worden. Je kon ze zien op de Biofach, in blik en in volle pracht.

Ook kitsch....

Zoals in elke tak van sport zie je ook hier minder geslaagde reclame. Wat dacht je van een wijnrank met appels? Of een nepappelboompje? Op de Biofach zag ik ze alletwee in één stand.

Foto's: Bas van Andel