Bielefelders en Uilebaarden in de kersenboomgaard

Het is donker. Met flitslicht in de aanslag sluipt jullie redacteur onder het net over de kersenboomgaard door.

Dáár zitten ze. Twee Bielefelders en een Uilebaard. Duttend in een kersenboom. Ze zijn in de kersenboomgaard gezet toen het net eroverheen gesloten werd.

De bedoeling is meerledig. Kippen zijn gratis maaimachinedieren in je boomgaard. En in de kersenboomgaard pikken ze rond de stammen van de kersenbomen allerlei ongedierte weg. Ze zullen ook de larven van de kersenvlieg opeten, als dat beest het waagt vanuit België hierheen te komen om de kersen aan te tasten. Bovendien kunnen deze hennetjes-in-de-opfok op deze aparte plek ander eten krijgen dan de beesten in de reguliere ren die al eieren leggen.

Het werk van de kippen bij de kersen zit erop. Het net gaat weg, de kippen gaan naar hun eigenlijke ren. Schatjes, bedankt voor het gras maaien en wormen en larven snaaien. Jullie zijn biologische preventiewerkers bij uitstek geweest, met jullie tientallen meters ruimte per beest. De "Lekker Dier-reclame"-doet anders geloven, maar de oven biedt zoveel ruimte écht niet! Oh, vrees niet, ik gooi jullie echt niet in de oven, hoor schatjes. Jullie mogen nu een paar jaar eitjes gaan leggen!

Foto: Bas van Andel