Aalbessen beschermen met netten  


Naar aanleiding van een oproep in de zomerPOM om fruitfoto's en naar aanleiding van het artikel over de aalbessen en de problemen met netten over de bessen in de POM kreeg de redactie bijgaande foto's met toelichting van Christine Langenhorst.

"U ziet op de foto's hoe ik een net over de aalbessen en kruisbessen heb gemaakt, die bij mij in rijen staan. Een idee van mijn vorig jaar overleden man. Er wordt dus een soort langgerekte koepel over de bessen gemaakt. Op afstanden van circa 2/2,5 meter zijn bogen gemaakt van elektrabuis (de dikkere diameter) van ongeveer 3,5 meter lang. De elektrabuis is buigbaar maar toch stevig, en is over stokken geschoven die in de grond zijn gestoken. bv. tonkinstokken of stokken voor schrikdraad of groene plantensteunen. Daarna zijn er netten over heen gespannen, daar heb je wel 2 personen voor nodig. De netten zijn op de grond gefixeerd met halfronde geimpregneerde houten balkjes, eventueel nog vastgezet met een tentharing. Aan de uiteinden dichtgemaakt met knijpers. Een heel karwei, maar het werkt wel. Je kunt zelfs onder het net komen door een grondbalk te verwijderen, en dan door de tunnel heen lopen. Dat was handig bij de frambozen, wat een doorplukfruit is".

Christine Langerhorst, hartstikke bedankt voor de foto's en de toelichting!

Goed voorbeeld doet goed volgen. Wie volgt met fruitfoto's, van thuis of van een vakantieadres?!Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland