Roem van Altena in het goud

Ik begon het winterhoofdstuk van "Wondere fruitwereld in beeld" met de volgende constatering "Nou hebben de meeste fruitbomen niet de neiging een mooie kleurendracht te krijgen, maar er zijn uitzonderingen".

Tot mijn aangename verrassing kwam ik nu al die uitzondering tegen. In de boomgaard van mijn perenvriend Huib van Helden. Waar overal het blad van de bomen was, hing bij Huib een gouden tooi over de bomen.

Het was al rond half vier. De zon stond laag. De hemel was blauw. Tegen die achtergrond maakte ik van mijn mooiste foto's.

Tegen elke gewoonte in laat ik u in drien een beeldreportage zien. En gaat over de bomen als geheel, n gaat over schitterendste, door de zon bespeelde toppen in de bomen en n gaat over takken met nog van die heerlijke stoofperen er aan.

Dat laatste behoeft toelichting. Huib is een tijd ziek geweest en moet het rustiger aan doen. Daarom, en omdat hij de gevederde vrienden ook wat gunt, hangen aan sommige takken nog wat peren.

Wie de mooi goudkleurige versierde Roem van Altena ziet, heeft al een goede voorproef van de kerst. Zo mooi goud zijn de slingers in de kerstboom niet. Helaas zal het betoverende beeld uit Huib zijn boomgaard de kerst niet halen. En graadje vorst, n dag regen en wind, en het plaatje ligt op de grond.

Overigens, ook Huib zelf stond versteld dat zo laat nog zo veel en zo goudkleurig blad aan de Roems hing. In zijn langeleven was dat eigenlijk nog nooit zo intens of zo laat het geval geweest.

U ziet dus best wel unieke plaatjes. Ik hou u niet langer op. Geniet u van de mooiste idyllische plaatjes uit het bestaan van deze rubriek.

Onderstaande foto's beogen min of meer de hele boom te laten zien.

Onderstaande drie foto's laten zien hoe de zon de toppen van de Roem van Altena-bomen beschijnt. Een betoverend schouwspel.

Onderstaande foto's geven prachtige plaatjes van het gouden decor waarvoor de stoofperen groeien.

Slot

Bij al deze schoonheid zouden we bijna vergeten dat de Roem van Altena ook nog een verschrikkelijk lekkere stoofpeer is. In de rubriek "Wetenswaardigheden" staat een artikel over de geschiedenis van de Roem van Altena. Plus de constatering dat de peer ook zonder toevoeging van suiker hartstikke lekker is. Goed en lekker nieuws dus voor smulpapen die van stoofpeertjes houden!

Foto's: Bas van Andel