Wijn niet zo gezond als gedacht....  


Wie te veel wijn drinkt beschadigt zijn hersens meer dan wie pimpelt met bier of sterke drank. De hippocampus bij mensen die veel wijn drinken is tot tien keer smaller dan van de bier- of borreldrinkers. De hippocampus heeft met het geheugen en ruimtelijke oriëntatie te maken. De hippocampus is een van de eerste delen van het brein waar de ziekte van Alzheimer toeslaat.

De knappe koppen die het onderzochten denken dat het consumeren van alcohol op zich niet voor de verschillen in de hippocampus had gezorgd die zij hadden ontdekt. Zware bierdrinkers hadden namelijk in sommige gevallen twee keer zoveel alcohol genuttigd dan wijndrinkers, en toch geen geschrompelde hippocampus. De onderzoekers veronderstellen dat in bier een stofje zit dat de hersenen beschermt tegen de schade die te veel wijn aanricht.

Nou hebben we op deze site vaak vooral rode wijn geprezen om de gezonde effecten op de rikketik vanwege de flavanoïden. Dat gegeven wordt niet betwist. Maar waarom zou je wijn drinken als je het goede van druiven zo uit het fruit zelf kunt halen? Druiven zijn er toch tegenwoordig zowat jaarrond!

Tja, ik ben niet wereldvreemd, dus ik weet dat wijn lekker is. Ik kom daarom alles overziend tot de conclusie dat mijn goede moeder zaliger nog steeds gelijk had, toen ze zei: "alles met mate". Dat geldt ook voor wijn! En straks vindt een geleerde kop vast ook wel uit dat te veel druiven ook weer een nadeel hebben. Moeder zaliger voorspelde dat immers ook al.

Verder lezen: BelgaAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland