Nieuwe pomologische functie: wijnkoningin  


Zuid-Holland kent al vele jaren wijngaard "Domein de Vier Ambachten" . De wijngaard in Voorne-Putten bestaat dit jaar 30 jaar. Tijd dus voor een jubileumfeestje!

Dit jubileumfeestje vieren ze op Voorne met de verkiezing van de eerste wijnkoningin in Zuid-Holland. Dit gebeurde dit weekend in de Orangerie van de wijngaard.

Met de verkiezing van een wijnkoningin doen ze op Voorne iets wat bij de Duitsers en Fransen al jaren als traditie gebeurt.

De wijnkoningin wordt uiteraard royaal vorstelijk beloond. Twee leerlingen van de vakschool voor goud en zilversmeden uit Schoonhoven hebben speciaal voor haar kroning een zilveren kroontje gemaakt.

De gekozen wijnkoningin is het komende jaar het reprersentatieve gezicht van de wijngaard.

Zij wordt automatisch "Vriendin van de wijngaard". Haar naam wordt verbonden aan een rij druivenstokken. Verder krijgt ze gedurende 5 jaar jaarlijks wijn uit de wijngaard. Net als van een echte majesteit komt haar staatsieportret in een eregalerij van wijnkoninginnen te hangen.

De laatste beloning voor de winnares is dat ze volgend jaar in de jury zit die bepaalt aan wie ze het kroontje officieel mag overdragen.

Lieve nieuwe Wijnmajesteit, gefeliciteerd met Uw uitverkoring. Proost!

wijn.blieb.nl.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland