Nieuwe kersenrassen: Vanda en Techlovan  


Kersentijd. Tijd om even stil te staan bij nieuwe rassen.

Die zijn er, en er zijn er meer onderweg. Ook bij kersen wordt gezocht naar betere, ziekteresistente rassen. Men ziet op de website van een Belgisch proefstation (gegevens staan onder dit artikel genoemd) dat er volop ge´nnoveerd wordt. Al deze innovatie is natuurlijk prachtig en vast goed voor het milieu (ziekteresistent = minder spuiten). Maar de innovatie zou ook aanleiding voor ons moeten zijn om extra goed op ons historisch kersenerfgoed te passen.

Dit laat natuurlijk onverlet dat wij ook aandacht hebben voor de nieuwe rassen. Op deze plaats pikken we twee tamelijk nieuwe rassen uit het assortiment nieuwe rassen: de Techlovan en de Vanda

Techlovan nader bekeken.

Techlovan is een kruisingsproduct van Van en Kordia. Hij is gekruist op het Research and Breeding Institute of Pomology in Holovousy, TjechiŰ. De boom is een middelsterke groeier met een kogelvormige kroon, later iets hangend, met horizontale takstand. Het ras moet door andere rassen bestoven worden, het moederras Kordia is daarvoor ongeschikt; de Regina, Lapins, Merchant en Oktavia zijn wel geschikt als bestuiver.

De boom levert al vroeg regelmatig en goed donkerrode kersen van ca. 12 gram met een korte steel. De kers is goed van smaak, stevig, sappig en heeft donkerrood vruchtvlees. En wat voor ons amateurs belangrijk is: de kers is weinig gevoelig voor barsten en ze zijn weinig vorstgevoelig tijdens de bloei. Monilia en vruchtrot krijgen niet snel vat op deze kers.

Vanda nader bekeken

Ook de Vanda komt uit het Tjechische Holovousy . De ouders zijn ˇˇk Van en Kordia. Ook dit is een middelsterke groeier, met een kogelvormige kroon, later iets afhangend. Als goede eigenschap wordt genoemd dat hij niet gevoelig is voor verkaling van de takken. De kers heeft andere rassen nodig voor de bestuiving, o.a. Merchant, Lapins, Sunburst en ůTechlovan. De boom levert enigszins gevlekte helder- tot donkerrode vruchten van ca. 10 gram. Als bijzonderheid geldt, dat de Vanda geschikt is voor het mechanisch oogsten: de vruchten laten goed los van de steel. Dit mag voor professionele telers een pluspunt zijn, voor de amateur is dat denkelijk geen plus.

Vanda

Techlovan

(fotoĺs: productinformatie firma Fleuren)

Slot

De Vanda en Techlovan zijn ook te koop voor particulieren; van telen in clubverband is nog geen sprake.

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland