Appels als tranquillizer?  


Geleerden zijn steeds vaker tot de conclusie aan het komen dat we onze kinderen en onszelf aan het "gek"maken zijn door verkeerde voeding. Te weinig visoliën, te veel suikers en chocola worden in dat verband vaak genoemd.

Een Engelse professor Benton heeft nu nog es een keer gezegd dat we dingen verkeerd doen. Maar hij heeft gelijk ook wat tips gegeven wat wèl te doen..

Ik zal u niet lastig vallen met zijn tips over lamsvlees, kip en rijst. Die passen vaak in een "kalmerend dieet". Je kunt daarover vast wel meer lezen in artikelen over "sla- en-kip dieet", histaminevrijmakingsdieet en dergelijke.

Ik beperk mij tot Bentons opmerkingen over de goede eigenschappen van fruit. Benton stelt dat appels vaak een kalmerend effect hebben op hyperactieve en agressieve kinderen. Hetzelfde geldt overigens voor bananen. Alweer goed gezondheidsnieuws over appels dus.

Als pomoloog waarschuw je dan natuurlijk meteen dat deze boodschap voor zeer velen, maar niet voor iedereen geldt. Sommige mensen zijn immers juist allergisch voor appels. Voor hen zijn Santana's vaak, maar niet altijd een uitkomst.

Kortom, ben je gezegend met een hyperactief of agressief kind, dan geldt -wat fruit betreft- het volgende. Baat de appel niet, dan schaadt hij meestal niet. En al vrijwel zeker niet als het een Santana is. Maar pas op, zelfs voor Santana's kun je overgevoelig zijn. In dat geval rest denkelijk de banaan. Maar pas alweer op. Want bananenallergie, dat bestaat ook al.

Aan wie er wanhopig van wordt, kan alleen de allergoloog uitkomst bieden. En wellicht zelfs die niet.

Verder lezen: Vlaams Informatiecentrum over Land- en TuinbouwAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland