Exotisch fruit en CO2  


ofwel het verschil tussen Tesco en een Nederlandse grootgrutter

Onze nationale grootgrutter, oorspronkelijk afkomstig uit Zaandam en er zich vroeger op beroepend dat ie op de kleintjes lette, heeft een mooi dun blaadje bij het fruit liggen.

Het gaat over exotisch fruit. Kumquat, Pomelo's Carcambola's, Appelbananen en nog meer exoten waar je wel of niet van gehoord zult hebben passeren de revue. Mooie plaatjes, niks mis met die uitgave. Toch, meneer de winkelier, wil ik een open brief aan u richten.

"Beste Zaandamse super-meneer,

Volgens de intro van uw folder "Exotisch fruit" lees je volgens u "alles" over de nieuwe vruchten die bij u in het schap zijn komen liggen.

Nou, alles? Meneer van op de kleintjes letten, nou jokt u! Foei! "Alles" is niet waar! U vertelt niets over het aantal kilometers dat het product moet reizen voor het bij u in het schap ligt. En u vertelt ook niet hoeveel CO2 er de lucht ingeblazen moet worden voordat het product uitgereisd is.

Meneer de supermarktbaas, u zou eens een voorbeeld mogen nemen aan uw Engelse branchegenoot Tesco. Die gaat het CO2- aspect van zijn producten vertellen in zijn supermarkten.

Meneer de grote grootgrutter, u hoort mij niet vertellen dat u geen Lychees of Dragonfruit in het schap mag leggen. Ik hou niet van dogma's. Ik respecteer ieders keuzevrijheid. Maar u als winkelier mag best de hele waarheid, ook de milieuwaarheid vertellen. Zeker als u pretendeert "alles"te vertellen. Ik wil kunnen kiezen in welke mate ik meehelp ons klimaat uit balans te krijgen, met alle mogelijke rampen vandien.

Meneer de supergrootgrutter, wilt u van mij een positieve suggestie? Gaat u dan es streekfruit uit eigen land, liever uit eigen streek verkopen. Daar hoeft u van mij de CO2-uitstoot niet bij te vermelden. Zo erg hoeft u van mij op de kleintjes bij de CO2-uitstoot nou ook weer niet te letten.

Als u er een mooi boekje over streekfruitrassen bij wilt maken, wil ik als pomoloog u daar best bij helpen.

Tot uw dienst.....graag gedaan

was getekend,

Pomobas"

Verder lezen:

  • Agriholland
  • Exotisch fruit, folder van AH bij het fruitschap


Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland