Suiker bij de wijn blijft mogen!  


Nederlandse, Belgische en andere wijnboeren van wat noordelijker breedten in de EU kunnen opgelucht ademhalen. Het blijft toegestaan om suiker aan wijn-in-wording toe te voegen.

De EU-regelneefjes hadden bedacht dat het onnatuurlijk is om suiker aan de wijn toe te voegen. Helaas is dat in onze contreien vaak noodzakelijk: te weinig zon en te lage temperatuur maken dat er vaak te weinig alcohol gevormd wordt zonder een schep extra suiker.

Een verbod op suiker bij de wijn zou de EU vast een beetje helpen om het aantal van 1,7 miljard flessen wijn die jaarlijks te veel geproduceerd worden iets te minderen. Tja, nou wij wijn mogen blijven maken in Groesbeek, Limburg en nog wat plaatsen, zullen de Italianen en Fransen maar wat wijngaarden moeten afstoten.

Ach, laat ze er in het zuiden kampeerterreinen van hun wijngaarden maken....hebben wij er ook nog wat aan. En ze mogen best flink wat druivenranken over die kampeerplekken laten groeien. Dan leveren de wijnstokken schaduw; dan blijven wij langer in het hete Frankrijk en ItaliŽ hangen, en dan verdienen ze daar meer aan ons als toerist dan als consument van wijn.

C'est d'accord, patron ?

Verder lezen: Teletekst 170707Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland