Suikerbieten helpen in de strijd
tegen appelschurft
 


Appelschurft. Lelijke bruinzwarte vlekken op bladeren en appels, waardoor de appels slecht verkoopbaar worden. Jammer voor de biologische teler, voor de hobbyteler geen gezicht. Biologische telers en hobbytelers balen er alletwee dus van.

Appelschurft wordt veroorzaakt door de schimmel Venturia inaequalis. De schurftschimmel overwintert in onverteerd afgevallen blad.

Er gloort nu hoop voor de biologische appelteeltvrienden. Die komt van een restproduct bij de verwerking van suikerbieten. Vinasse, heet het redmiddel. Vinasse is een vergist restproduct uit de suikerindustrie dat op beperkte schaal gebruikt wordt als bemesting in de biologische fruitteelt. Vinasse blijkt de bladeren sneller te laten verteren. Dus in de winter vinasse sproeien, helpt de vorming van een schimmel -vooral in natte lentes- te voorkomen.

Onze biologische vrienden zullen nu wel grote wagens met vinasse laten aanrukken. Maar voor de hobbyteler, zou vinasse daarvoor ook geschikt zijn?

Misschien moeten we maar een petitie indienen bij de suikerfabrieken Ach, waarom niet bij deze?!

"Beste suikerfabriek, lever ons asjeblief vinasse in kleingebruikersverpakking. Dan kunnen we meer suiker afnemen om uw heerlijke suiker aan onze appelmoes toe te voegen".

Als de suikerfabriek niet reageert of nee zegt? Dan heb ik twee oplossingen. En: de bladblazer aan het werk zetten of zelf de hark ter hand nemen. Twee: het blad begraven voor de pieren en dus de grondverbetering.

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland