Slecht perenjaar op komst voor Conférencetelers  


In de vakpers lezen we sombere oogstvoorspellingen voor peren voor komende herfst. Vlamingen vrezen tot 50% minder opbrengst, onze Nederlandse perenkoffiedikkijkers verwachten tot 25 % minder.

Uiteraard barst er een discussie los waarom de oogst zal tegenvallen. Natuurlijk krijgt de goede oogst in combinatie met de slechte zomer van 2007 een beetje schuld, de perenbomen legden daarom te weinig bloemknoppen aan. Maar ook het weer van dit jaar krijgt natuurlijk schuld.

In Nederland is vooral bij jonge Conférences veel mis. Het koude, natte bloeiseizoen is daar debet aan, zeggen de geleerden. Maar waarom oudere boomgaarden wél vaak vol hangen weten ze niet. Tja, misschien kunnen die wat beter met te veel water, te veel wind en te rijke dracht om kunnen gaan omdat ze wat krachtiger zijn. Dat lijkt me niet onlogisch.

Hoe dan ook, dit jaar kunnen wij hoogstamperenboomgaardeniers best nog eens onverwachte vraag verwachten naar onze producten, omdat de gebruikelijke Conférence wel eens fiks duurder zou kunnen worden.

Voor de liefhebbers verwijs ik voor verdere discussie naar de artikelen op de website van het VILT en het Agrarisch Dagblad.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland