Schoolfruit, werkfruit, sportfruit,
borrelfruit (en nog wat meer) ...
 


Wilma vd Oever in Vakblad AGF

Over schoolfruit hoef ik niks meer te zeggen. Dat loopt aardig, kan altijd beter, maar heeft de aandacht van een steeds groter publiek. Nu is het werkfruit aan de beurt. Sinds enkele weken krijgen we kantoorfruit. Iedere week wordt er een mand bezorgd met verse appelen, peren, mandarijnen en bananen of iets anders wat op dat moment voor handen is. Helaas vielen de eerste ervaringen wat tegen. Harde peren, zachte appelen en groene bananen... Ben ik te kritisch? Of gewoon verwend omdat ik soms het voorrecht heb producten te kunnen proeven direct van de bron en dus weet hoe ze kunnen smaken. Waar het om gaat is dat projecten als schoolfruit en werkfruit alleen kunnen slagen als de kwaliteit echt goed is en de producten echt lekker zijn.

En dan sportfruit. Ik ben nog altijd geen sportkantine tegengekomen met iets gezonds of het moet het flesje spa blauw zijn dat in ieder geval niet ongezond is. Sterker nog kinderen van vijf jaar, minimini Fjes, worden bij sommige voetbalclubs gelokt met gratis patat na afloop van de training. Tijd voor sportfruit dus!

Verbazing alom toen ik in een bar in China borden met bestek op tafel aantrof. Die werden al snel opgestapeld en aan de kant geschoven. De vriendelijke serveerster plaatste ze even later behulpzaam weer terug. Vervolgens zette ze een bord met heerlijk in stukjes gesneden fruit op tafel. Dat bord was echt even snel leeg als het in Nederland gebruikelijke bittergarniteur. Hoe lang zou het duren, gezien de recente discussie over tradities en de moeite die het kost om de berg zoetigheid rond 5 december te verminderen, voor we in Nederland aan het borrelfruit gaan. Een bananenbar, maar dan anders...

Wat denkt u? Gaat het lukken om Nederlanders een bord (exotisch) fruit voor te schotelen bij de borrel? Of stokt het al bij de horecaondernemers voor wie een schaaltje pinda's veel makkelijker is dan een bord fruit?

Reactie redactie: AGF, grijp je kans, en verzin wat, voer wat uit en verzin méér. Kortom, kom uit die bureaustoel en doe gewoon wat innovatiefs!!

Vakblad AGFAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland