“Oprotten met die rottende peren”  


Gemeenten hebben iets met of tegen fruitbomen. Ze ogen mooi als ze bloeien in het voorjaar. Maar in de zomer zitten er misschien wespen vlak bij de zandbak of er kunnen peren van de boom op auto’s vallen.

In Stabroek in België zijn de mensen het zat. De rioolputjes raken verstopt bij heftige buien, mensen zouden uitglijden, wespen zouden prikken. En nog erger, mensen die de afgevallen peren in de vuilcontainer gooiden, kregen een hogere afvalrekening omdat ze meer gewicht aan afval leverden.

De gemeente wil de beroerdste niet zijn. Komende winter zullen de bomen flink gesnoeid worden. Wellicht kiest de gemeente voor andere bomen. Sierkersen zullen het niet zijn. Die stonden er, maar die vernielden de stoep met hun wortels. Dat was nou net de reden dat er peren geplant werden…

Beste Vlamingen, ik heb een voorstel. Neem stoofperen. Wel mooie bloesem, geen wespen of perenbrei. Neem mooie Winterbergamottes, een lust voor het oog. Of neem Belgische Bakperen alias Roem van Altena. Lekker stoven…..

Gemeente, nog een tip: als je her-ent, hoef je niet eerst te rooien en nieuwe planten te kopen. En de bewoners kunnen binnen een paar jaar stoofperen plukken.

Weet je, nu vechten de bewoners tegen de peren. Als jullie van de gemeente nou lekkere stoofperen enten aan de bomen, zullen de mensen straks OM de peren vechten. Let op mijn woorden….

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland