Reinette d'or  


Soms snap je iets niet. Zoals dat een buurman van een goede bekende zegt dat ie een Reinette d'or heeft, terwijl de appel knalgroen is. Geen spoortje geel of goud te bekennen. Echte determineerders zullen nu roepen dat je pas mag determineren als een appel rijp, op kleur is. Hoe dan ook, de nieuwsgierigheid is gewekt.

Je gaat dan zoeken. In een oud Frans boek staat dat ie te bekend is om beschreven te worden. Dat ie ergens tussen Bordeaux en Agen vandaan komt.

Maar even verderop kom je tegen dat het een Hollandse variëteit is. En wel in "De Nederlandsche Boomgaard", het boekwerk uit 1868.

Of er zij twee rassen met dezelfde naam, of er is sprake van nationalisme-chauvinisme.

Hoe dan ook, we gaan uit van de informatie uit "De Boomgaard". Daar zie je geen knalgroene appel, maar een geel-rood geval.

We wachten dus maar af wat de kleur van de vrucht nog wordt. Diep in de herfst komt deze appel dus terug op deze website. Nu moeten jullie het doen met foto's van een knalgroene appel, en een plaatje uit "De Boomgaard".

Maar de kelk, die van de foto, lijkt alvast op die uit het plaatje van "De Boomgaard".

De kleuren van de appel van de foto nu zal best nog gaan sporen met de kleuren van de appel van de afbeelding uit 1868.

Prent uit "De Boomgaard"

Naschrift

Inmiddels heb ik de resultaten van mijn snelle internet-research over de Reinette d'or voorgelegd aan de degene die de boom en zijn vruchten bij mij aanbracht.

Ook hij vraagt zich af of deze appel de appel uit De Boomgaard is. Eerder denkt hij dat de hier nog niet besproken Franse versie van de Renette d'or aan de orde zou kunnen zijn. Van die Renette heb ik inmiddels een Franstalige summiere beschrijving gevonden, die ik hieronder weergeef.

Geel met rode stipjes. Die aanduiding uit de Franse tekst zou eerder van toepassing kunnen zijn op onze appel, denkt mijn compaan.

Hoe dan ook, zoals gezegd, we moeten afwachten. Wordt vervolgd, na half oktober.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland