Reactie Theo Rothuis  


Wat moet ik met uw verhaal over de goji bes? Waarom komt u niet met bewijzen dat die "mirakelen" onzin zijn, zoals u door laat schemeren? Wat is het nut van zo'n artikel? Natuurlijk wordt ook deze keer aan zo'n bes overdreven eigenschappen toegewezen; ook ik geloof niet in die hoge ouderdom.
Veel meer vertrouwen heb ik in een pagina als: super-vruchten.nl/Goji_&_Wetenschap.html.

Met vriendelijke groet,

T. Rothuis

Antwoord Bas van Andel

Dag Theo,

Mijn bedoeling met het verhaal over de Goji-bes was niet meer en niet minder dan informeren over een vrucht en wat daar al niet aan eigenschappen worden toegekend.

Ik lees veel en schrijf regelmatig over vruchten en hoe gezond die zouden zijn, doorgaans volgens door de producentenorganisaties gesponsord onderzoek en veelal uitkomend net voordat het verkoopseizoen van de betreffende vrucht begint.

Ik pretendeer niet verstand te hebben van de gestelde heilzame werkingen. Vroeger schreef ik er bij "ik ben geen dokter"; hier schrijf ik geloof ik dat ik slechts een simpele pomoloog ben die in de winter iets informatiefs over een exotische vrucxht schrijft.

Wat de lezer daarmee moet? Dat is aan hem of haar. Als ik een kwaal had waarvoor Goji wellicht zou helpen, zou ik eerst dieper op onderzoek uitgaan, zoals jij ook lijkt te doen. Baat het niet, schaadt het niet is dan ook nog een insteek. Ik ben, vandaar ook dat ik oppas geen zekerheden/adviezen te geven, geen medisch-voedselkundig adviseur van mensen. Ik ben kritisch boodschapper, doorgeefluik. Niet meer dan dat. Ik vraag ook bewust geen vertrouwen dat ik het weet wat wel niet werkzaam is. Vandaar dat ik in dit artikel ook oproep: politiek, onderzoek es wat er klopt van al de gezondheidsclaims. Er zit vast een kern van waarheid in de claims, maar welke en in welke mate....

Ik heb een snelle blik geworpen op de door jou genoemde site. Die is inderdaad diepgravender, veel te diepgravend voor een (hoogstam)vruchtenliefhebbersclub. De doelgroepen verschillen dus. Daarmee de diepgang en insteek. Ik hoop dat dit duidelijk is. Als je wilt, zet ik jouw vraag/opmerkingen op de site onder het artikel, met deze reactie erbij.

Met vriendelijke groet, BasAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland