Rambours?  


Soms kom je vruchten tegen, waaraan een oude kenner een naam gegeven heeft, die jij nog niet kent. Zomerrambours kwamen zo op mijn pad.

Over dat ras is weinig te vinden. Het lijkt een ras te zijn dat eerder in Vlaanderen en zuidelijker thuishoort dan in ons land. Niettemin, volgens een gerespecteerde oude fruitbaas was dit een Zomerrambour, dus wie ben ik om het tegenovergestelde te beweren.

Eerst maar eens foto's van de appels, die nu rijp aan de boom hangen en er zelfs al volop afvallen.

Het zijn mooie appels. Een steel is amper te vinden, ze zijn vrij plat en breed, onregelmatig gevormd. Het betreft dus zeker geen modern ras.

Een speurtocht op google levert vooral Winterrambours op. Maar de Zomerrambour, hij bestaat! In Vlaanderen kun je ze met geldelijke steun van de overheid aanplanten.

Een verdere speurtocht levert weinig afbeeldingen op, maar wel andere Rambours. Franse Rambours. Lotharinger Rambours. Informatie die weinig verder brengt.

Tot ik uiteindelijk op de site van een vruchtboomkweker bij de firma Proximedia terecht kom.

Daar lees ik dat de Lotharinger Rambour ook wel "Rambour d'été" heet. Ofwel, mijn vertaling, op zijn Hollands: Zomerrambour.

Foto: www.proximedia.com

Ik citeer uit een catalogus (het is mij niet duidelijk van welke boomkweker die is) het volgende:

Lotharinger Rambour

Smaak: Bij rijpheid is het vruchtvlees licht, sappig en is licht aromatisch van smaak.
Pluktijd:.Vanaf half september.
Gebruikstijd: Kan tot hooguit november bewaard worden.
Bewaren: Korte bewaartijd.
Gebruik:Een echte moes- en bakappel.
Eigenschappen: Erg gevoelig voor vruchtrot.
Oorsprong: Zeer oud ras. Waarschijnlijk,omstreeks 1535, ontstaan in het Franse dorpje Rambure.
Vervangende namen: Pannekoekappel, Keulse paradijsappel, Rambour Franc. Lothringer Rambour, Backapfel, Paradiesapfel, Summer Rambo en Rambour d'Et?.

Dank zij een website van een Belgische boomkweker lijkt het mysterie van de Zomerrambour opgelost. Wie de beschrijving van de Rambour op Internet geplaatst heeft is onduidelijk, de inhoud van de beschrijving is helder. Chapeau!Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland