Wie of welk land heeft de properste appels?  


Milieudefensie waakt over de kwaliteit van natuur, dus bodem en (grond)water.

Professionele boom- en fruitteelt heeft bij deze milieuwaakhonden geen goede naam, omdat er vooral vroeger kwistig met chemische bestrijdingsmiddelen gespoten en gestrooid werd. Dit geldt uiteraard niet voor de biologische sector.

Milieudefensie houdt de controlegegevens van de Voedsel- en Warenautoriteit over residuen van bestrijdingsmiddelen op fruit in de gaten.

In het Agrarisch Dagblad van vandaag lezen we in dat verband drie boodschappen. Ten eerste, Nederlandse appels zijn vaak niet zo proper als importappels. Dat is een uitzondering op de regel dat Hollands waar vrij proper is. Ten tweede, groente en fruit uit Spanje en Italie zijn het minst proper. Ten derde, met name de supermarktketen van Super De Boer heeft tegenwoordig het properste fruit.

Wat moet je als simpel mens met deze boodschappen? Een poging tot antwoord op persoonlijke titel.

Ten eerste, haal groente en fruit zo veel mogelijk uit je eigen boomgaard of hof. Ten tweede, koop als je geen eigen oogst hebt biologisch geteelde groenten en fruit met EKO-keurmerk. Ten derde, als dat niet lukt, koop dan Nederlands fruit bij Super de Boer, maar vraag wel na of bij hen ook de Hollandse appels proper genoeg zijn.

Of zou de winkelier het antwoord op die laatste vraag schuldig moeten blijven?

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 220208Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland