Prins Charles is hobbyboomgaardeniers-
en tuiniersvriend
 


Prins Charles. Als je hem ziet krijg je meelij. Zijn Majesteit-moeder acht hem met zijn bijna 60 levensjaren waarschijnlijk nog steeds te zeer snotneus om met de scepter van het British Empire te kunnen zwaaien. Maar zijn semi-werkeloosheid heeft ook voordelen. Hij kan zich aan zaken wijden waar hardwerkende mensen niet of pas na hun pensionering aan toe komen. Zoals pomologie en tuinieren.

Charles, Kareltje voor intimi, doet allebei. We berichtten hier al dat ie een eigen ferme collectieboomgaard van historische Brogdale-rassen gaat aanleggen. Vandaag lezen we in het Agrarisch Dagblad dat ie de onderdanen van zijn Moeke oproept om te gaan volkstuinen. Omdat dat energie en centen spaart. En dat kan dan volgens Kareltje ook op een grondbezit van minder omvang dan het zijne. Volgens Kareltje kun je ook in een vensterbank kruiden telen, en zo je portemonnee voller houden in deze dure tijden.

Kareltjes oproep lijkt gehoor te vinden; er zijn inmiddels weer wachtlijsten voor volkstuinen. Ook al zal dat vast eerder komen door de torenhoge groenten- en fruitprijzen.

De redactie kan natuurlijk niet verhullen dat ze trots is dat Kareltje op de lijn zit die hier in deze rubriek zojuist is voorgesteld over het zelf telen van frambozen en bessen.

Waarom zou Charles zo voorstander zijn van pomologie en hobbytuinieren? Ik zie twee verklaringen.

Ten eerste: Engeland, de adel in het bijzonder, is nogal ouderwets. Vroeger was ook in ons land de adel hoeder van de fruitteelt. Op de expositie in Doorwerth (zie rubriek "uit") kun je zien dat (Gelderse) kastelen vroeger letterlijk middelpunt van de fruitteelt waren. En een eertijdse Lunterse notaris is tot op de dag van vandaag beroemder vanwege zijn appel-hobby dan vanwege zijn droge notariële acten. Charles pomologie zou dus hang naar het elitaire fruitgehobby van de adel van weleer kunnen zijn.

De andere reden die ik zie is dat Charles, dank zij zijn optrekjes in de natuur en op het platteland, ervaart hoe verrijkend de natuur en de tuin zijn voor mensen, juist als ze zich niet optimaal kunnen ontplooien in zogenaamd belangrijke zaken als hun werk. Pomologie, hobbyfruittelen en hobbytuinieren zijn gezond. Wellicht doen ze Charles beseffen dat puur natuur, tuinen en fruitteelt nog mooier en verrijkender zijn dan met een kroontje op leven op de tweede rij in het glazen kooitje van Moeders Koninkrijk.

En misschien is de verklaring wel een combinatie van de twee genoemde factoren. Oude adel is niet dom. Die ziet in dat werken in en met de natuur, de boomgaard en de tuin meestal verrijkender is dan heel de dag achter het beeldscherm zitten.

Laten we blij zijn met het inzicht, hoe dan ook verworven, van Prins Charles!

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 010807Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland