Een eenvoudig recept met een verhaaltje

Net terug uit Friesland waar wij een kleine boomgaard hebben lees ik in één van de mails dat POMculinair nog een recept moet inleveren voor de herfstPOM. Ik ga onmiddellijk zelf aan de slag want in deze vakantietijd weet ik niet wie ik kan benaderen.

De fruitbomen in Friesland doen het maar matig, weinig peren en appels, de kers deed het goed en is dit jaar verschoond gebleven van de zwermen vogels. De matige oogst komt waarschijnlijk door de late vorst die daar in het noorden vrij streng is geweest. Alleen de Rode van Boskoop doet het goed, hoe kan dat? De fruitbomen staan op een rij en van allemaal was de bloei goed. Prachtig altijd weer, dan Is het echt lente. De bessenstruiken deden het wel goed, vooral de zwarte bessenoogst was prima.

In Uitgeest waar wij midden in het dorp wonen met een kleine tuin hebben we alleen wat lei-fruit. De pruim, Reine Victoria, doet het goed. Ook de Japanse Wijnbes, de bramen, de stoofpeer, een Gieser Wildeman die enorm groot is en dat vinden we prettig.
Hij beschermt ons qua zicht van onze buren die wel elk jaar een maaltje peren krijgen. Hoewel hij de buren geen schaduw geeft doen we dit omdat zij er ieder jaar ook op uitkijken en ons attenderen op de vogels, vooral die vreselijk halsbandparkieten, prachtige beesten om te zien maar ze nemen uit iedere peer een hapje! Waarom niet een paar peren helemaal opeten want daar hebben we geen bezwaar tegen, er zijn er genoeg.
De Gieser Wildeman hadden we al voordat ik actief werd in de POM anders was het waarschijnlijk een andere stoofpeer geworden? Naast deze enorme stoofpeer staat een appelboom, de Summerred. Een vroegrijpe appel, dus zo tussen half en eind augustus kan deze appel geplukt worden. Deze kochten we ook toen we nog niet zo bekend waren met fruitbomen. En wat blijkt? De Summerred groeit niet snel, laat zijn/haar takken hangen en lijkt daarmee op een treurappelboom. Wij hadden net als de Gieser Wildeman deze boom gekocht om wat privacy te hebben, dus dat is niet het geval! Maar de appels zijn lekker en daar heb ik het volgende recept mee gemaakt:

Beleg een bakblik met bladerdeeg, dit is in verschillende maten te koop. (Niet alleen de bekende vierkantjes waarmee je snel een appel driehoekje kunt maken.) Prik gaatjes in het deeg. Hierop stukjes appel zodat het behalve het randje goed belegd is. Hierop geweekte rozijnen. Deze kun je natuurlijk weken in water maar ik doe het altijd in een vruchtensap of likeur, dat geeft extra smaak aan het baksel. De rozijnen kunnen heel goed een nachtje weken, dat is lekker voor de smaak. Niet te nat maken zodat alle vocht is opgezogen door de rozijnen. Ik strooi wat kaneel en kruidnagelpoeder over het geheel. Rustig met het kruidnagelpoeder want de smaak is sterk. Tot slot komt hierop gestreken zwarte bessenjam die ik zelf heb gemaakt volgens dit recept:

Geritste zwarte bessen met een heel klein beetje water opzetten, dit om te voorkomen dat het aankoekt in de pan. Als het mengselgaar is doe ik de geleisuiker erbij en kook nog ongeveer vijf minuten. De tedeveelheid en kooktijd staat op de verpakking. Ik gebruik altijd geleisuiker met de minste hoeveelheid suiker. Doe het in potjes, afsluiten en enige tijd op de kop laten staan.
Nu komt op het geheel nog een lapje bladerdeeg. De ronden plakken we met wat melk of water goed dicht en prikken in deze bovenlaag ook weer gaatjes.
Het geheel bestrijken met water of melk en hierop strooien we suiker. Nu in de oven, de temperatuur en de tijd staan op de verpakking van het bladerdeeg. Dit is voor iedere oven anders.
Het is geen tijdrovend en moeilijk gebak maar wel heel lekkerl! Je kunt de stukjes net zo groot snijden als je zelf wilt. Is er veel bezoek dan zijn de stukjes kleiner. Dat vind ik altijd heel praktisch.

Hieronder nog even de benodigdheden:

Geniet er van! Greetje Plnisier-Wartenhorst, P0Mculinair/