Het perenlaantje in Hendrik-Ido-Ambacht 


Restauratie loofgang van 550 meter begonnen

Midden in het nog te bouwen oostelijke deel van de nieuwbouwwijk De Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht ligt het unieke Perenlaantje. Deze berceau (loofgang) is aangelegd in 1922 en telt bijna 1100 bomen, geleid aan een ijzeren frame met 140 bogen. Met een totale lengte van ongeveer 550 meter is het de langste perenberceau van Nederland. Het perenlaantje is een levende herinnering aan het oude fruitgebied langs de dijk. In vroeger tijden lag in de berceau een spoor, waarover de kistjes met geplukt fruit op speciale lorries werden vervoerd.

De gemeente heeft dit cultuurhistorische erfgoed aangekocht van een particulier met als doel de waardevolle berceau te behouden. Het bijzondere Perenlaantje wordt straks opgenomen als wandelroute in het openbare gebied van De Volgerlanden. Het zal een beeldbepalend groen element worden in de nieuwbouwwijk.

Om de conditie en kwaliteit van de berceau in optimale staat te krijgen, werkt BTL Bomendienst momenteel in opdracht van de gemeente aan de restauratie van het Perenlaantje. Ongeveer 400 oude, dode en slechte bomen worden vervangen door nieuwe bomen van de oorspronkelijke perensoorten. Er zijn voornamelijk oude hoogstamrassen gebruikt, zoals de Bonne Louise d’Avranches, de Conference en de Triomphe de Vienne. De verwachting is dat het Perenlaantje over drie jaar weer in oude luister is hersteld.

Het Perenlaantje staat rond mei in volle bloeiAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland