Nieuw: perendouche en perenvlooienstofzuigmachine  


In de warme nazomer van drie jaar geleden moesten diverse fruittelers waaronder de Vlaming Marc Jacobs veel peren uit de schuur weggooien omdat die te geel kleurden. Dat kwam omdat ze te warm in de koelcel waren gestopt. Als het buiten 30 graden is, is de temperatuur binnen in zo'n peer al snel stijgt tot 40 graden. Daardoor worden peren snel geel als ze de koelcel in gaan. Maar als je de peren afkoelt met water, blijven ze daarna in de koelcel wel mooi groen.

Onze Marc groef een waterreservoir van 50.000 liter. Daarbovenop zette hij een koelcel.. Het water wordt -op nachtstroom- tot 1 graad afgekoeld. Met recht kun je dus zeggen dat de peren een koude douche over zich heen krijgen!

Marc weet van geen ophouden om de fruitteelt te vernieuwen. En zo onze taal te verrijken met mooie fruitteeltscrabblewoorden. Hij is nu bezig een machine te maken die vlooien opzuigt. Die machine zal tegen de bomen schuren. Daardoor trilt de boom. Van schrik door de trillingen springen de vlooien op. Dan zijn ze op te zuigen.

Marc is nog niet klaar met die perenvlooienstofzuigermachine. Maar hij heeft er al een vette innovatieprijs verdiend. Net als met zijn perendouche. Da's kassa, Marc. Proficiat met zoveel creativiteit. Als je zo doorgaat kunnen de fruitboeren straks de chemicaliën tegen de perenvlooien de deur uit doen. Da's duurzaam. Marc, prima, jij snapt het.

Fruittelers moeten scoren met duurzame oplossingen. Als je in Nederland woonde, had je van minister Cramer van milieu vast een duurzaamheidsprijs gehad. Want op jouw manier perenvlooien opzuigen is een veel duurzamer oplossing dan fruittelerstractortrekkertrek in plaats van tractortrekken met vieze stinkende roetbrakende monstrueuze dieseltractoren, waar we in een ander artikel in deze rubriek over praatten.

Verder lezen over Vlaamse fruitteeltinnovaties en prijzen daarvoor: vilt.be.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland