Over wilgen of populieren bij je fruitgaard  


De Wageningse knappe koppen hebben weer es wat ontdekt. Ze hebben ontdekt dat populieren en wilgen zweten. Hum, denk je dan, dat wist ik al, want populieren zorgen voor flinke verdroging van de aarde in hun omgeving als het warm is.

Wat jij weet, dat klopt, maar het verhaal uit Wageningen gaat verder. Dat zweet heeft een luchtje. Ja, denk je dan, so what, van mij hoef je ze geen deo aan te smeren.

Nou, zo simpel ligt het probleem nou ook weer niet. Het zweetluchtje van de wilgen en populieren overheerst de lucht die aangevreten wordende planten uitzenden .

Als je rupsen in je appelboom hebt, gaan de bomen stofjes aanmaken en uitzenden waarmee de sluipwesp gelokt wordt. De lucht van die lokstofjes wordt overheerst door de zweetlucht van de populier.

Je vraagt je af of de oude fruittelers niet de noodzaak van chemie versterkt hebben door Italiaanse populieren om hun boomgaard te zetten.

Wat de praktische betekenis is van het gegeven dat je sluipwespen door populieren en wilgen kunt weghouden bij je boomgaard? De plagenspecialisten bij de hoogstammers moeten maar zeggen hoe nuttig de sluipwesp in de boomgaard is.

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 301008Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland