Wilde beesten nodig voor veel en goed fruit  


Sommige fruittelers van de oude stempel denken dat ze er wel komen zonder natuurlijke bestuivers. "Ach, een paar kisten bijenvolken bestellen, en het komt wel in orde met de bestuiving", hoor je ze denken.

Mis. Tweeënzestig procent van de bestuiving van percelen met ordinaire Conference-peren is (mede) te danken aan wilde bestuivers. Dat hebben slimmeriken van Alterra, Naturalis en EIS Kenniscentrum Insecten uitgedokterd.
Ze hebben ook berekend dat vijfentwintig procent van de nettowinst van een perenboer te danken is aan wilde bestuivers. Als je alle individuele winsten van perentelers optelt, is jaarlijks 10 miljoen euro van de gezamenlijke winst te danken aan de natuurlijke vrinden.

Gelukkig. Zo leren ook fruittelers van de oude stempel dat je om te overleven moeder natuur nodig hebt. Als je als fruitteler geld over hebt om de natuur rond je boomgaard kapot te spuiten, snij je jezelf in de portemonnee. Maar goed, dan heeft die fruitboer ook geen geld meer om met round up zijn complete omgeving kaal te spuiten. Het kwaad straft dan toch zichzelf.

Verder lezen: nieuweoogst.nuAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland