Wilde bramen in ons regellandje  


Wel 4100 euro. Of een maand de bak in. Die straf staat er op illegaal bramen plukken. Want dat is volgens de regeltjesmensen in ons land stroperij.

BOA's van Staatsbosbeheer delen deze boetes uit. En, zeggen ze er met een menselijk gezicht bij, als je één bakje vlak bij het pad plukt, dan zien we het door de vingers. Maar wie zich van het pad waagt met een emmertje...... die kan de sigaar zijn.

Als plattelander kijk ik nog steeds vreemd op van dit soort berichten. Wat toen ik jong was normaal was, is nu crimineel. Jongetjes die fikkie stoken, jongetjes die een zakmes uitproberen, jammoeders die een emmertje natuurfruit plukken. De wereld is veranderd.....

Wat betreft bramen plukken snap ik dat onze bosbazen onze vogeltjes niet willen laten verhongeren. Maar laten we dan voor al die zelfjammers een alternatief bedenken. Ik weet wat. Laten we rond onze collectieboomgaard bramen planten. Op zaterdag à raison van 10 eiuro 1 emmertje... of zouden de jammoeders voedselbankklanten zijn? Nog ander idee: zet in parken bramen. Of bij parkings. Hebben zowel de jammoeders al dan niet van de voedselbank als de vogels er wat aan.

Verder lezen: ADAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland