Alweer vroege fruitoogst...  


Het was jullie vast ook opgevallen: alles is vroeg dit jaar. Waar vroeger de Janbaasjes op 18 juli hun hoogtijdag hadden, waren dit jaar op 18 juli zowel de Janbazen als de Oomskinderen als de Dirkjes al verleden tijd.

De “echte”fruittelers weten het inmiddels ook dat ze dit jaar 2 tot 3 weken vroeger aan de bak kunnen. Dat haalt zelfs de media, zie link onderaan dit item.

Nog even wachten, en we hebben een klimaattype goed voor Zuid-Franse teelten. De perzikenen en abrikozen – ooit in ons land geteeld voor commerciële doeleinden, vaak in de kas!- kunnen dan qua temperatuur hier ook buiten groeien. Te vrezen echter is dat de overvloedige regen verprutst wat dank zij de mooie temperaturen dan in Nederland buiten prima zou kunnen. Overkappen? Dat is geen mooi gezicht. En ik begrijp dat door de hoge luchtvochtigheid dit jaar her en der kersen gerot zijn onder de overkapping.

Er zullen dus door onzekerheden zowel qua temperatuur als qua vocht nog wel wat jaren en onderzoeken overheen gaan voor professionals zich aan de buitenperziken wagen.

Laten wij het dus maar houden bij vroege kersen-en perenoogsten. Zie het interessante bericht op Omroep Brabant.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland