Minister Verburg ziet het in:
supers maken superwinst op fruit ten koste van telers
 


Tja, zelfs minister Verburg ziet het, uiteraard met mooie omfloerste woorden ingefluisterd door haar ambtenaren, nu ook in. En wel dit: op fruit wordt veel winst gemaakt door de supermarkt, terwijl de boer machteloos moet toezien hoe hij bijna niets krijgt voor zijn product.

Tja, vrije markt toch, zul je zeggen. Tja, maar als er veel boeren en weing inkopers zijn, zo wist mijn middelbare school-leraar economie al te vertellen, dan is de kleine teler de klos. Jammer, de term voor deze machtsverdeling ben ik sinds mijn economie-examen vergeten, anders had ik Gerda hier nog een mooie term (oligopolie of zoiets, een bijna-monopolie) voor aan de hand kunnen doen.

Binnenkort komen landbouweconomen met een dik boek met cijfers hierover.

Nou, ik heb dat niet nodig om te vertellen wat we er aan kunnen doen. Heel simpel. Koop je fruit, als je het niet zelf teelt, bij de teler. Voor vaak minder dan de helft van de winkelprijs, met een vriendelijke boerinneglimlach toe!

Supers letten op de kleintjes, zeiden ze vroeger. Dat is waar. Ze letten op hoe ze kleine boertjes kunnen afknijpen om zelf grote marges te pakken. Als jij als consument op de kleintjes wil letten, koop je bij de teler, voor een eerlijke prijs. Wellicht is dat in tijden van economische recessie alsnog een makkelijk uitvoerbaar en profijtelijk voornemen voor dit nieuwe jaar.

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 080109Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland