Uttwiler Spätlauber en Michelle Obama  


Hier volgt een bericht waar voorvechters van het behoud van historische fruitrassen hun vingers bij zullen aflikken. Michelle Obama, 46 jaar jong, ziet er uit als een jonge meid van 36. En dat komt omdat ze zich insmeert met een goedje waarin materiaal van de Uttwiler Spätlauber verwerkt zit.

De Uttwiler Spätlauber is een bijzonder Zwitsers appelras uit het kanton Thurgau. Zo zuur als ...., daarom nauwelijks nog geteeld. Maar de appel heeft één bijzondere eigenschap: de appel is uiterst lang houdbaar zonder dat ie verrimpelt. En ja, dat heeft de cosmetische industrie gezien.

Bestanddelen uit de appel worden nu dus in een zalfje gedaan. Je zou denken, dan komen er nieuwe boomgaarden met de Uttwiler Spätlauber. Helaas, nee. Men werkt beweerdelijk met stamcellen van de Uttwiler Spätlauber. Zodat er nauwelijks of geen appels meer nodig zijn.

In ruil voor 3 flessen wijn nam indertijd de cosmetica-boer wat appels mee van de Uttwiler Spätlauber.Een aantal jaren geleden waren er bij de eigenaar van de Uttwiler Spätlauber, ene meneer Schweizer, nog 20 bomen over. Nu nog 2.

Eigenlijk hoop je dan als liefhebber van historische fruitrassen dat de stamcelen van de Uttwiler Spätlauber niet het eeuwige leven hebben. Zodat meneer Schweizer weer nieuwe bomen van het ras Uttwiler Spätlauber kan aanplanten en dan meer voor zijn product krijgt dan 3 flessen wijn.

Overigens, beste cosmeticaboeren, ik weet nog wel wat Rode Wangetjesperen te staan. Voor een profijtelijke deal wil ik jullie wel wat peren verkopen, als ik er weer heb. Ik hou weliswaar net als meneer Schweizer van wijn, maar ik wil in ruil iets goudkleurigs van jullie....

Verder lezen: www.hln.beAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland