Met propjes, sinaasappels of
raketten schieten...
 


Ouderen onder ons weten het nog wel. Vroeger schoot je propjes, boerenjasmijnbollen of zelfgedraaide pijltjes af via zo'n grauw-witte pvc-pijp van de electriciën. Lekker onschuldig, lekker onschadelijk, maar lekker lachen om verzuurde ouwe taarten die van kinderen niks konden velen.

Tijden zijn veranderd. Toen schoot je op openstaande w.c.-raampjes of dakramen. Tegenwoordig doen oudere kinderen het met high tech kanonnen, nagemaakt van Internet."Spud gun", heet zo'n ding. En in plaats van propjes gebruiken ze appels, sinaasappels of aardappels.

Die projectieltjes hebben na 100 meter nog steeds vaart. Dat ervoer een 24 jarige vaargast met een sinaasappelschiettuig in Lemmer. Hij schoot op de kraanmachinist van de hijskraan aldaar. Nee, niet op het open raampje, maar "gewoon"op de cabine. Met als resultaat: een kapotte ruit.

De kraanmachinist dacht dat het hier Amerika was. En veronderstelde dat ie een lekkere claim in kon dienen als ie koppijn zou krijgen, of last zou krijgen van een piep. Nou wil ik de brave man niet te kort doen, maar ik geloof er geen barst van dat je door een barst in je ruit een piep in je oren kunt oplopen. Het is toch geen raket die afschoten en ontploft is?

Hoe dan ook, je kunt natuurlijk flink schrikken, maar van een piep in je knar moet je me nog maar zien te overtuigen. Onze schutter kreeg van de rechter 60 uur werkstraf. Wellicht moet hij in die uren fruitschillen van de straat gaan rapen, plus propjes.

Of onze machinist het wel of niet nog steeds in zijn knar hoort fluiten of dat ie naar zijn schadevergoeding kan fluiten, dat vertelt het verhaal niet.

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 081108Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland