ARBO: geen vers fruit voor oogstfeest?!  


Mesjogge. Dat is het enige woord dat beschaafd is en toch aanduidt wat je kunt denken bij het volgende bericht uit Engeland.

In Rustington, West ­Sussex, staat een school, die een oogstfeest organiseert en dan een goed doel steunt. Dit keer was het goede doel: daklozenopvang. De school vroeg ouders hun kinderen één en ander mee te geven. So far so good.

Als (amateur-)fruitboeren weten wij wel wat we zouden geven: fruit uit eigen oogst, of desnoods van de groenteboer of supermarkt. Mooi voor het oogstfeest, nuttig voor onze minder bedeelde medemens. Maar nou komt de crux: dat mocht niet van de bovenmeester! "Vanwege gezondheids- en veiligheidsrestricties" zei de man. "Want daklozen kunnen vers fruit niet goed bewaren!"

Een aantal ouders reageerde verbolgen. Oogsten we hier soms blikken soep? Zouden zwervers niet liever vers fruit hebben dan oorlogsrantsoen? Is school bang dat iemand ziek wordt van een beurs plekje op een appel?

"Vanwege veiligheids- en gezondheidsrestricties" zei de bovenmeester. De krant dook op de zaak en vroeg aan de Britse ARBO-inspectie wat die ervan vond. "De Britse veiligheids-en gezondheidswetten zijn er om mensen te beschermen tegen werkgerelateerde risico's voor lijf en leden, niet om te zien of een mand met fruit wel helemaal vers is".

Bovenmeester, terug naar school jij, met je zelfverzonnen ARBO-regels. "shame on you"!

Verder lezen: Express.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland