Politie, idiotie en pomologie,
een redactioneel commentaar

 


De politie heeft een Leeuwardenaar die een klokhuis uit zijn autoraampje gooide een bekeuring van 180 euro gegeven. Dit voorval roept de vraag op of de politie nog wel voldoende rationeel gedrag vertoont.

Deze vraag is geen vraag van een eigenwijze webredacteur. Ook de Leeuwarder courant vroeg aan de politie wat 2 dienders gedreven had om aan Hille Asjes een prent van 180 euro te geven. De krant kon geen verklaring krijgen.

De vraag is of er een rationele reden te bedenken is om voor een klokhuis uit het raam gooien een boete te geven. Een appel breekt binnen een paar dagen af tot water, koolstof, een paar mineralen. Als ie al niet eerder voer wordt voor vogels of konijnen. Als er pitten in het klokhuis zitten, zouden die kunnen ontkiemen. Net als miljoenen zaadjes van wilde vruchten en boomzaden. Mensen die uitglijden over een klokhuis, of een bult op hun kop kregen na een confrontatie met een vliegend klokhuis, ik heb het nooit gehoord. Er is dus geen zinnige reden te bedenken dat het "erg" is dat een klokhuis weggegooid wordt. Hooguit kan de rationaliteit schuilen in dat oom agent zijn bonnenboekje moet vullen, maar minister Opstelten heeft de bonnenquota afgeschaft. Maar misschien werkt de politie nog met tam-tams en rooksignalen, zodat dit bericht nog niet in Leeuwarden ontvangen is.

Politie, ik maak me zorgen om u. Een argeloze klokhuisweggooier krijgt een boete. Een schooldirecteur die door u als boef van school wordt afgevoerd en 3 uur de cel ingaat nadat hij een snotpin van 13 de klas uitduwde nadat deze na 10x een waarschuwing gehad te hebben het vertikte op de gang te gaan staan.

Agenten, waar is de ratio van uw handelen? Waar ratio ontbreekt, liggen machtsmisbruik en willekeur op de loer. Appelknabbelaars en schooldirecteuren verdienen niet de behandeling dan die zij in deze voorbeelden van het gezag gehad hebben..Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland