"Van Hoenderik tot Heerepeer"  


Bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland verscheen onlangs Van Hoenderik tot Heerepeer - Gelderse oral history verhalen over het leven in en rond de fruitboomgaard. Dit boekje (120 pagina's) bevat mooie, persoonlijke verhalen van mensen uit de regio Rivierenland die vroeger werkzaam waren - en in sommige gevallen nog steeds zijn - in het hoogstamfruit. Drie van de 27 geïnterviewden komen uit Culemborg.

De verhalen van de Culemborgers schetsen een beeld van een stad, vanaf de jaren dertig, omgeven door boerderijen en boomgaarden waar landeigenaren de dienst uitmaakten. Het was een stad met een veiling en een armenboomgaard. Als opgroeiend kind ging je er met vriendjes de kersenboomgaarden langs. Om te helpen, maar ook om op zoek te gaan naar "kroet" (beschadigd fruit), dat je gratis mee kreeg om even verderop "kersenpitten" te kunnen gaan spuwen.

De interviews zijn geschreven op basis van het oral history-principe, mondelinge geschiedenisoverdracht. De verhalen zijn bijna letterlijk vastgelegd, zodat ze ook voor de wetenschap gebruikt kunnen worden. De interviews met de Culemborgers zijn afgenomen en opgetekend door stadsgenoten Sandra Wormgoor en Sandra van Ommering.

Het boekje, waaraan niet alleen Geldermalsen, Buren, Druten, Beuningen, West Maas en Waal, Zaltbommel en Maasdriel, maar ook de gemeente Culemborg heeft meebetaald, is voor € 7,50 te bestellen via de website www.landschapsbeheergelderland.nl. Het kan worden ingezien bij de openbare bibliotheek van Culemborg, Herenstraat 29. Ook kan het - gratis - worden gedownload als pdf-bestand bij de gemeente Zaltbommel. Als je naar de Gemeente Zaltbommel gaat, is het nog mogelijk om het pdf formaat te downloaden. http://www.zaltbommel.nl/search.html en de volgende tekst opgeven: Van Hoenderik tot Heerepeer

Verder lezen : www.culemborgseboekhandel.nlAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland