Sterappel 2.0 met gentech uit 2015  


Spelen met genen. In Wageningen zijn agro-onderzoekers er dol op. Net als vele pomologische voorvaders, die in wezen ook een gen van het ene appelras in het andere appelras inkruisten, maar dan met stuifmeelpollen. Eigenschappen inbrengen in gewassen waar ze nog niet in zitten. Een gruwel voor sommige milieubeschermers, omdat je niet weet waar deze God-naäperij toe leidt. Zeker als de genen uit andere plantensoorten komen. Een potentiële zegening volgens andere milieubeschermers omdat we zo ooit nog van die het milieu ziekmakende chemische bestrijdings-, pardon gewasbeschermingsmiddelen af komen.

In een lezenswaard artikel in Trouw kun je de hele discussie de revue zien passeren. De discussie kont hier op de website aan de orde omdat de discussie in Trouw zich concentreert rond een roodvlezige appel. Ontwikkeld in Wageningen, op verzoek van Inova. Inova is een commerciële jongen uit Zaltbommel. Die wil - en daar is op zich niets mis mee- geld verdienen met een roodvlezige appel die aan alle consumenteneisen voldoet.

Nou hadden we vroeger de Sterappel, met ook een beetje rood vlees. Roodvlezige peren, zoals de Bloedpeer, kunnen amper roodvleziger worden. Maar echt roodvlezige appels kennen ze in Wageningen alleen uit de wilde natuur. Dus werden de natuurlijke rood-genen van de Red Field in een regulier ras ingebracht. Met een gezonder, roodvlezige verwende consumentgeschikte appel als resultaat. Een Sterappel 2.0, als het ware. Maar dan met extra anthocyaan, door het gezonde roodmaak-gen. In Trouw kun je het resultaat van het gen-knutselwerk van Henk Schouten bewonderen. Met verrukkelijke pomo-plaatjes. Gauw kijken, en als je wilt een duit in het discussie-zakje doen!Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland