Lieve Vrouwenappel nog niet teruggevonden
in 2009
 


Helaas. In 2009 is het niet gelukt om de Lieve Vrouwenappel op te sporen. Even leek het erop dat we haar gevonden hadden. De overeenkomsten waren groot, met de appel uit het item hier van 25 augustus. Streping en groeien in trosjes, ja zelfs de rijptijd klopte, en ze had - blijkt nu- zelfs iets met de Heilige Maagd. Maar mensen die vroeger de Lieve Vrouwenappel hadden gegeten, herkenden de smaak niet. En wisten te vertellen dat de Lieve Vrouwenappel nog sterker in trosjes vanuit n knop hing. En iets kleiner zou zijn.

Meerdere pomologen keken naar de appel, en kwamen uit op de Virginische Rosenapfel. Virginisch, Virgin, Maagd, Lieve Vrouwe, een goed katholiek ziet de overeenkomst qua naam.

De gedachte komt bijna op dat de Lieve Vrouwenappel een mutant van de Virginische Rosenapfel geweest kan zijn .... De naamgeving vrgt bijna om die associatie.

We toonden hier op 3 september 2009 voorts nog vruchten die ook prachtig roodgestreept waren en in trosjes groeiden, met dikke knoppen van stelen. Landelijke deskundigen kwamen er niet uit, maar na inspectie andermal van de boom viel op dat er geen entplek te bekennen viel. Tenzij die entplek meesterlijk weggegroeid is, is hier dus sprake van een zaailing. Maar wel een smaakvolle en mooie, zodat deze appel inmiddels vermenigvuldigd is en over enige tijd als "Gewandse Zaailing" ( genoemd naar de "vind-dijk" bij het plaatje Gewande bij Den Bosch) uitgeplant zal worden.

Volgend jaar volgt ongetwijfeld een nieuwe speurtocht naar de echte Lieve Vrouwenappel. Ergens, rgens moet die nog staan !

Wordt vervolgd, dus....Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland