Appels groter en roder door folie..., maar...  


We vinden ze zo mooi, grote en rode appels. Maar de veredeling kent zijn grenzen. En ook een extra schepje kunst-of natuurmest heeft grenzen wat betreft groei-effect.

Onze professionele vakbroeders hebben in een Spaanse boomgaard met Gala-appels geŽxperimenteerd met (zonlicht-)reflecterende folie. En dat werkt. De appels werden 17% roder en 26% groter.

Mooi, denk je dan. Meer kleur, meer kilo's... maar wie zit daar op te wachten, eigenlijk? Nu al kunnen de fruittelers hun Jonagolds aan de straatstenen niet kwijt, als de oogst 25% groter wordt, dan zullen ze op de overvoerde appelmarkt nog minder verdienen.... En dan heb ik nog niet eens bedacht hoeveel extra die folievellen zullen kosten.

En ja, als buitenlevenliefhebber denk je daaraan, wat zal er over blijven van de schoonheid van de boomgaard? Nu al ontsieren anti-hagelkappen (kersen-)boomgaarden. En de trend is dat er meer en meer van dit soort plastic kappen en beschuttingsconstructies komen, in steeds meer teelten.

Ik zie het maatschappelijk gesproken dus niet zitten dat we reflecterende folies gaan ophangen en neerleggen in boomgaarden. Ik gun de fruitboeren een fatsoenlijk inkomen, maar ik zie dat door folies eerder dalen dan stijgen. Laten we de reflecterende folies dus maar op Europees niveau verbieden!

Voor verdere informatie: zie de AGF-site.

Voor reacties: mail naar pomobas@wxs.nlAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland