Appels, elanden en moord- en doodslag  


Elanden zijn in Zweden doorgaans schuwe beesten. Ze willen mensen zo veel als mogelijk ontlopen. Echter, zijn de beesten dronken, dan worden ze soms - het zijn net sommige mensen- vreselijk agressief. Die dronkenschap ontstaat als ze teveel gistende appels hebben gegeten.

In deze context zien we recent twee verhalen uit Zweden.

Eén verhaal gaat over een man uit Loftahammer. Hij werd er van beschuldigd zijn vrouw, die een endje was gaan wandelen, vermoord te hebben. Na tien dagen voorarrest van de man werd hij vrijgelaten. De criminele onderzoekers ontdekten vezels van de eland op de vrouw. Kennelijk was een zatte eland tot moordenaar geworden.

Het andere verhaal speelt in Hölö. In de straten van Hölö, om precies te zijn. Een man werd pardoes aangevallen door een eland. Hij wist op tijd te ontsnappen en een boswachter te waarschuwen. De boswachter herkende de eland als recedivist: al regelmatig eerder was het beest agressief geworden na de consumptie van gistende appels. Er viel ook in dit verhaal een dode, en wel de eland. No risk,zal de boswachter gedacht hebben.

Tja, een soort van gevangenis als in Veenhuizen voor onze nationale zuipschuiten-in-het-verkeer voor recidiverende eland-zatlappen zal er zelfs in verzorgingsstaat eerste klasse Zweden wel niet in zitten. En alle appels oprapen, da's nadelig voor de andere beesten die met valfruit de winter door moeten komen.

De verhalen kun je nalezen onder onderstaande links:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland