Eijsden en fruit  


Eijsden in het Limburgse heuvelland heeft een lange fruittraditie. Die traditie herken je meteen als je in de buurt ben. Légipon-perenbomen met hun typisch gevormde takkensysteem (“de dame met het haar opgebonden met een knot”) kom je er volop tegen. En het Eijsdener Klumpke is een parel van een appelras.

Eijsden wil de fruitcultuur nieuw leven inblazen. Dat doen ze met een rijdende fruitkraam. Neen, geen tikfout, een fruitkraam; ook al lijkt ie op een frietkraam en kun je er appels in frietvorm krijgen. Een gezonde fruit-friet-hap is nu dus mogelijk in Eijsden. De fruit-friet-kar zal tijdens carnaval ook in de buurt van feestgelegenheden staan. Ze noemen die wagen overigens fruiterie in Eijsden. Tja, waarom niet fruituur, vraag je je dan af.

Ze willen beslist geen vette hap verkopen in de fruiterie. Je kunt wel iets krijgen dat op mayonaise lijkt. Maar dat is dan gemaakt van vanille. Zouden ze dat vanillaise noemen? En de ketchup is niet gemaakt van tomaten (toch ook gezond?!) , maar van frambozen. Framchut, zeker?

Anyway, Eijsdense vrinden, straks met carnaval: alaaf met een bodem van fruitfriet met vanilaiseframchup!

Verder lezen: 1.limburg.nlAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland