Eersteklas appels
blijven aan de boom hangen...
 


Rare jongens, die Belgen. De ene week lezen we verhalen over justitieel optreden tegen moeskopperij (appels jatten), de andere week lezen we een verhaal over een fruitboer in Helshoven (what's in a name) die zijn pico bello Novajo appels laat hangen omdat het plukken duurder uitvalt dan de opbrengst van het fruit.

Onze Vlaams-Limburgse vrinden vinden het zelf ook raar, dus haasten ze zich te verklaren dat deze boomgaardenier buiten de wandelpaden voor het wandellegioen gelegen is. Okay, dat snappen we dan, de man boert te afgelegen om beroofd te worden.

Onze boomgaardenier uit Helshoven nodigt nu, bij gebrek aan moeskoppers, mensen uit om zelf hun fruit gratis te komen plukken. Tja. En dat is als je het goed doordenkt boerenslim. Immers, de appels zullen straks op de grond vallen, dan komen de muizen, en als de appels op zijn zullen die muizen aan de boompjes gaan beginnen. Wat als resultaat zou hebben dat het fruit volgende jaar weer niks opbrengt, niet in financiŽle zin maar ook niet qua vruchten.

Toch blijft de verbazing. Terwijl velen zich geen fruit kunnen veroorloven, moet een fruitteler in arren moede de mensen uitnodigen. Zouden al die duurbetaalde regeringsleiders niet kunnen bewerkstelligen dat het voedsel en de voedselopbrengsten eerlijker verdeeld worden? Ik zie fruithandelaren wier woning alle proporties te buiten gaat. Het zij ze gegund. Maar toch... Ik zie supermarktprijzen die legio malen hoger zijn dan de boerenprijzen. Ik zie magere scharminkels in de derde wereld terwijl wij het fruit laten wegrotten.

Als ik zo mijmer, verlang ik terug naar Joop den Uijl. "Spreiding van macht en inkomen". Dan nu. Zelfs een beetje eerlijker verdelen lijkt al teveel gevraagd. Balkenende en Bos durven een huisbaas van 1000 huizen met overheidsgeld gebouwd niet te vragen asjeblieft wat minder te verdienen dan zij. En de arme boomgaardenier uit Helshoven, hij moet geld toeleggen op het fruit dat ie aanbiedt. De Bossen en Balkenendes van deze wereld springen wel in de bres voor bankiers die door onverantwoord gokken zichzelf de das omgedaan hebben. Maar de arme vlijtig en zorgzaam werkende fruitboeren, die laten ze bungelen.

Het is en blijft raar. Al is onrechtvaardig een beter woord.

Verder lezen: www.vilt.be.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland